![In het gras in de zon [foto: Jill Wellington] In het gras in de zon [foto: Jill Wellington]](https://besnetwerk.nl/sites/default/files/styles/large/public/woman-by-jill-wellington-350.jpg?itok=bEFrhtU0)
Paganisten en heidenen zijn zich meer dan gemiddeld bewust van de loop van de seizoenen en de rondwenteling van het jaarwiel. Al van jongs af aan zijn kinderen goed te betrekken in deze levenswijze. Gedurende de seizoenen deelt Jiska haar ervaring over wat je met je kinderen (van alle leeftijden) kunt doen in de lente, zomer, herfst en winter. Zo kunnen we ze spelenderwijs onze verbondenheid met Moeder Aarde en de natuur om ons heen meegeven, en de dankbaarheid die je daaruit kunt halen. Deze keer: lente.
Het is makkelijk om in de lente met je kinderen de vreugde van het nieuwe leven op te zoeken!
Op bezoek bij de boer
Bijna elke wandeling in niet al te stedelijk gebied laat wel lammetjes, kalfjes of veulens in de wei zien. Veel boeren organiseren rond Pasen ook een open dag waarbij je kuikentjes kunt vasthouden, de koeien voor het eerst de wei in kunt zien gaan of kalfjes geaaid mogen worden. Houd het regionale nieuws in de gaten of zoek je provincie op bij Zoek de boer of bij de ANWB. Zo zie je vanzelf welke uitjes bij jou in de omgeving mogelijk zijn.
Vogels
Je kan je kinderen ook wijzen op vogelgeluiden. Valt het je kind op dat ze nu veel drukker zijn dan in de winter? Als je een keer heel vroeg opstaat en voor zonsopgang al met je kinderen buiten bent, hoor je dat des te beter. In het donker zijn de vogels nog stil, maar bij zonsopgang beginnen ze te fluiten. ’s Avonds maak je natuurlijk het omgekeerde mee: bij zonsondergang worden de vogels weer stil. Heb je daar al eens bewust met je kinderen bij stil gestaan?
Net als mensen rusten de meeste vogels ‘s nachts en zijn ze overdag actief. Overdag hoor je de vogels niet alleen meer zingen, ze vliegen ook veel meer rond. Ze zoeken een plek voor een nest, verdedigen druk en luidruchtig hun favoriete plekje tegen andere vogels, vliegen af en aan om een nest te bouwen, leggen hun eieren en voeren hun jongen.
Eieren
Niet voor niets worden met Ostara en Pasen veel eieren symbolisch gebruikt: eieren zijn immers hét symbool van nieuw leven. Er zijn heel veel spelletjes te vinden met eieren, zoals eierrollen, eiertikken, eitje leggen (zoals zakdoekje leggen). Dit soort activiteiten wordt rond Pasen al ruimschoots via de bekende kanalen gedeeld.
Eieren kan je ook verven met natuurlijke materialen, zoals bieten, uienschillen, vlierbessensap, spinazie, klimopblad… Met een scheutje azijn erbij hechten de kleuren beter. Trouwens, eieren schilderen is al een heel oud gebruik, dat je de hele lente door kunt doen!
Wist je trouwens dat je het leggen en uitkomen van eieren live kunt volgen, zelfs al woon je midden in de stad? Via de website van de Vogelbescherming kan je met webcams in heel veel nesten live mee kijken. Je kinderen vinden het vast prachtig om de kleintjes uit het ei te zien kruipen en gevoerd te zien worden door papa en mama uil, ooievaar, mees, valk, arend, merel, enzovoorts. Klik hier om mee te kijken.
Planten en bloemen
In de lente lopen ook de planten en bloemen weer uit! Natuurlijk worden kinderen blij van al dat moois. Leer ze wel vroeg dat ze niet zomaar alles kunnen plukken. Wijs ze op het verschil tussen bijvoorbeeld een overschot aan madeliefjes in een openbaar grasveld, waar je makkelijk een krans van kunt maken - hebben we niet allemaal vroeger slingers van madeliefjes gemaakt? - en een bewust aangeplant narcissenperk, waar je niet zomaar een bloem kunt plukken.
Zoek met je kind één vaste bloem uit en bezoek die bloem elke dag. Laat je kind benoemen wat er nu anders is dan de vorige dag. Laat je kind een band opbouwen met deze bloem. Laat zien dat het verwelken erbij hoort: ook dán blijf je de bloem bezoeken. Als de bloem na een paar weken weer weg is, zoals een tulp of lelietje-van-dalen, dan kan het mooi zijn om later thuis op te zoeken hoe zo’n bol onder de grond overleeft. Je kunt met je kind afspreken om volgend jaar op dezelfde plek dezelfde bloem opnieuw op te wachten. Of misschien koos je kind wel een plant of bloem die je het hele jaar kunt blijven bezoeken…
Heb je niet de mogelijkheid om buiten een plant te bezoeken, dan kan je ook binnenshuis wat (bloem)zaadjes zaaien. Altijd een boost voor kinderen als het ook nog eens een eetbare plant is die ze later zelf mogen oogsten!
Eetbare planten
In het wild zijn er trouwens ook veel eetbare planten te vinden. Kinderen kunnen met grote ogen toekijken hoe je paardenbloemblad, zevenblad, daslook, brandnetel, hondsdraf, weegbree, zuring, madeliefje, vrouwenmantel, duizendblad, kraailook, enzovoorts kan verwerken. Bijvoorbeeld in een lekkere soep.
Een traditionele voorjaarssoep is de 9-kruiden-soep, een soep met 3x3=9 wild geoogste kruiden. Drie is een magisch getal - denk aan de drievoudige godin - en drie keer drie is dan extra magisch. Door christenen wordt deze soep specifiek op Witte Donderdag gemaakt, maar pagans en heidenen kunnen deze soep het hele voorjaar maken.
Let op: weet 1.000% zeker wat je plukt! En doe dat op plekken waar geen honden plassen.
Seizoensgroenten
Er zijn ook allerlei groenten die je samen met je kinderen kunt koken, om stil te staan bij de lente. De eerste nieuwe aardappelen kan je natuurlijk bij de supermarkt halen. Maar het is veel leuker om er een uitje naar een regionale boer van te maken, die ze op het erf verkoopt. Er zijn meer boeren die dit doen, dan je denkt! Het kost wat meer moeite, maar je maakt het daardoor voor je kinderen juist bijzonder om heel bewust die allereerste geoogste aardappelen van het jaar te eten.
Hetzelfde geldt voor asperges. Die zijn nog duidelijker een seizoensproduct, want met name de witte asperge is na Litha al niet meer te krijgen.
Meiboom
Woon je in het zuiden van Nederland of België? Dan heb je kans dat er in jouw omgeving nog een echte meiboom gezet wordt! Wat een vrolijkheid om met je kinderen mee te doen aan een opgetogen reidans met de linten om de boom.
Als er in jouw regio geen meiboom gezet wordt, wat houd je tegen om zelf met je kinderen een boom uit te zoeken om prachtige linten in te knopen? Dan kun met die linten in je hand vrolijk rond de boom dansen en zien wat een prachtige weefsels ontstaan in jullie linten. Zo zijn jullie met elkaar verbonden!
Een gezellige picknick onder de meiboom maakt de belevenis nóg mooier…
Lees ook de andere artikelen in deze serie: zomer, herfst, winter deel 1 en winter deel 2.
Reactie toevoegen