
Op 14 juni organiseerde het PFI-NL Bes Netwerk de online bijeenkomst “Goddelijke beperkingen – op reis met Bes”. Tijdens deze bijeenkomst hebben we kennisgemaakt met de Egyptische god Bes en hebben we vele nieuwe dingen over hem geleerd. Aan het eind kregen we een creatieve talisman mee, waarmee we thuis makkelijk verbinding met hem kunnen maken.
De opkomst van de bijeenkomst viel wat tegen, maar tegelijk maakte dat de bijeenkomst ook bijzonder. Nu was er voor de deelnemers alle gelegenheid om aan het woord te komen.
Bes Netwerk
Na een voorstelrondje vertelde Soleil eerst wat over het PFI-NL Bes Netwerk en waarom we voor deze naam hebben gekozen. Dit kun je in een ander artikel van deze Pagan World lezen.
God Bes
Vervolgens vertelde Robert ons meer over de god Bes. Bes is ontstaan in Nubië of Kanaän, en werd al vrij snel opgenomen in het Egyptische pantheon. Hij werd afgebeeld als een dwerg, met een groot hoofd, een baard en een uitstekende tong. Bes droeg vaak een pantervel, een harp, en een schild en messen.
Opvallend was dat Bes veel verschillende taken had:
- hij stond voor rust, vreugde en plezier maken
- hij was beschermer van babies en kinderen
- hij was een wraakzuchtige oorlogsgod
- hij was een kunstzinnige god
- hij was beschermer van de dageraad
Bes begint zijn “carrière” als een kleinere god zonder eigen tempels, maar groeit in de loop der eeuwen uit tot één van de grotere goden. Uiteindelijk vervangt hij zelfs Horus, Ra en Temu!
Leuk weetje: ook vandaag de dag komt Bes nog voor in het Koptisch christendom.
Handicap
Bes’ postuur is op geen enkele wijze een beperking of een belemmering. Daar kunnen wij vandaag de dag nog iets van leren: een handicap hoeft dus niet altijd een beperking te zijn. Iemand heeft misschien een handicap, maar is niet altijd gehandicapt.
Hoe jijzelf met je handicap omgaat, bepaalt of je handicap een beperking wordt. Of als je omgeving of de samenleving je steeds in het hokje “gehandicapt” terugzet, dan heb je pas een beperking.
Bes is gewoon een kleine god. Niets meer, niets minder.
In gesprek
Na de lezing leidde Jochem een groepsgesprek over wat we herkennen in Bes. Eén van de deelnemers stelde een interessante vraag: waarom focussen wij zo op de handicap van Bes? Doen we hem niet tekort door hem zo als “god met een handicap” neer te zetten? Hij is zoveel meer dan zijn handicap.
Natuurlijk is Bes veel meer dan zijn handicap! Iedereen benadrukt de eigenschap(pen) van een god(in) die op dat moment belangrijk voor diegene zijn, om welke reden dan ook. Wij herkennen ons in de handicap van Bes, want voor mensen geldt ook dat ze meer zijn dan hun handicap. Daarom is hij een voorbeeld voor ons: wij zijn – net als Bes – veelzijdige wezens en onze handicap is slechts één van onze vele eigenschappen.
Het gesprek ging al snel veel verder dan handicaps. Bes heeft ons veel te vertellen met al zijn verschillende eigenschappen en zijn persoonlijke ontwikkeling van kleine huisgod naar een van de belangrijkste goden in het Egyptisch pantheon. Het was een heel interessante uitwisseling van ideeën!
Bes talisman
De bijeenkomst hebben we afgesloten met een Bes talisman, die ook te gebruiken is als Bes chant. Alle deelnemers kregen deze talisman na afloop gemaild, zodat ze deze kunnen uitprinten. Altijd makkelijk als je Bes om steun wilt vragen.
Reactie toevoegen