![Pinksterbloemen [foto: Soleil] Pinksterbloemen [foto: Soleil]](https://besnetwerk.nl/sites/default/files/styles/large/public/bloemetjes-soleil-klein.png?itok=22KTK_Mh)
Op zondag 2 april kwamen zeven mensen bij elkaar voor de Online Voorjaarslunch van het Bes Netwerk. Het werd een intieme bijeenkomst, met mooie bijdragen. Aan het eind ontstond een interessant groepsgesprek met alle deelnemers. Dat was de kers op de taart!
Jochem begon bijeenkomst met de vraag: ‘Welk eten doet jou aan de lente denken?’ Daarop kwamen heel gevarieerde antwoorden. De een dacht aan krakelingen, omdat deze van oudsher voor vruchtbaarheid staan. Een ander dacht aan kievitseieren, ook al mogen we die niet meer eten. Anderen dachten aan de eerste eetbare planten, zoals tuinkers, waterkers, sla en andere bladgroenten, daslook, speenkruid en paardenbloem.
Wist je dat je de bloemen van de tulpenboom kunt eten? De tulpenboom staat op dit moment in volle bloei, dus je kunt ze overal proeven. De bloemblaadjes smaken lekker fris, een beetje gemberachtig. Ook de bast kun je eten, die smaakt meer anijsachtig.
Na de introductie liet Soleil prachtige lentefoto’s zien van bomen en planten in bloei, uit haar eigen collectie. Jiska las hierbij gedichten voor van de Flower Faeries van Cicely Mary Barker, die pasten bij de foto’s van Soleil.
Vervolgens vertelde Robert ons wat meer over de Egyptische god Bes. Oorspronkelijk kwam deze god uit Nubië/Kanaän, maar hij werd al vrij snel onderdeel van het pantheon in Egypte. Bes was een bijzonder veelzijdige god: hij was niet alleen de beschermer van babies en kinderen, maar ook een oorlogsgod en god van de kunsten.
Bes begon als een kleine huisgod en stond dus dicht bij de mensen. Maar in de loop van de tijd groeide hij uit tot een van de grote goden. Uiteindelijk vervangt hij zelfs Horus en Ra! Bes is zelfs vandaag de dag nog bekend. In het Koptisch christendom komt zijn naam nog steeds voor.
Het Bes Netwerk heeft Bes als ‘patroonheilige’ gekozen, omdat hij een kleine god is. Voor hem is dat geen handicap, want dwerggroei werd in het oude Egypte gezien als een goddelijk teken.
Bes’ beperking leidde tot een interessant gesprek over hoe wij in Nederland kijken naar beperkingen. Is een beperking ook een handicap? Met andere woorden, is je fysieke situatie een belemmering in het dagelijks leven? Over één ding waren we het al snel eens. De mensen om ons heen kunnen vaak niet verder kijken dan de beperking, waardoor de mens onvoldoende gezien wordt. Zo maakt de samenleving een beperking juist vaak tot een handicap! (Ook is dat meestal onbedoeld.) En dat is pijnlijk, want een mens is zoveel meer dan één eigenschap…
Tot slot las Frigga een mooi voorjaarsgebed van eigen hand voor, dat we hier mogen delen:
Voorjaarsgebed
Frigga Asraaf, Hetrad.nl
Zegen weide en akkers.
Zegen woud en water.
Zegen kwelder en kil.
Zegen griend en geestgrond.
Zegen zaad en zaailingen.
Zegen spruiten en opschot.
Zegen dartele jonge dieren.
Heil goedgevende aarde!
Nu de grauwe greep van winter wijkt,
wordt de aarde wederom wakker.
Land en mensen verlangen naar lente.
Lengend licht geeft jong leven.
Kiemkracht knalt los.
Sappen stromen weer.
Bomen botten,
zoetgeurende bloesem.
Vogels vliegen af en aan.
Het komend jaargetijde,
brengt de belofte van bloei.
Bedekt de aarde met een kleed
van teer groen.
Veiligheid, vreugde,
vertrouwen, vriendschap,
vrijheid, voorspoed,
en vruchtbare vrede
voor alle wezens!
Reactie toevoegen