Het jaarwiel vieren met de Kitchen Witch: lente

Een bord met groene gebonden soep, met daarin een half (hardgekookt) ei, stukken brood, madeliefjes en onduidelijke groene ingrediënten (vermoedelijk groenten). Rechts naast het bord ligt een soeplepel, met een madeliefje erin. Rondom het bord liggen diverse kruiden, waaronder brandnetel, maggie, peterselie en (vermoedelijk) look. Boven het bord liggen twee gekleurde eieren: een groene en een oranje. Aan de onderkant is een klein stukje van een papieren servet met paasprint zichtbaar.

Met de seizoenen koken is gezonder, goedkoper en duurzamer. Bovendien zal je merken dat als je je voeding en drinken mee laat bewegen met de seizoenen, je ook bewuster met de wenteling van het jaarwiel bezig bent. Daarom deelt onze Kitchen Witch, Jiska Lothlórien, dit jaar met jullie recepten die bij de seizoenen horen. 

Dit keer: lente

Lente, de eerste tintelingen zijn inmiddels al goed voelbaar. We snakken naar die frisse voorjaarsgroene smaak, maar Koning Winter blaast van tijd tot tijd zijn adem toch nog even over ons heen, en dan zou je toch zo weer met je warme chocomel onder een dekentje willen kruipen.
De eerste jonge dieren die geboren worden, trotseren die koude-vlagen met verve, waarbij vooral de altijd zo vroege lammetjes als voorjaarsboden onze vertedering oproepen, terwijl ze hun ooi-melk (oi-melc, Imbolc) drinken. 

Langzaam verliest Koning Winter dan zijn grip, en alles gaat uitlopen. Tijdens een wandeling kan ik het niet laten om de kleine uitlopende knopjes van de bramenstruiken te snoepen. Ik vind ze wat naar kokos en amandelen proeven, maar misschien roepen ze bij jou wel een andere associatie op. Ook de eerst uitlopende blaadjes duizendblad, de fris opkomende smalle weegbree, en de eerste madeliefjes verdwijnen zó mijn mond in. Zodra het voor de tuinier oh zo irritante zevenblad wordt gespot ga ik die, geheel omdenkend, juist verwelkomend als fris groen in een stamppotje verwerken. 

Als receptenkeuze heb ik hier eerst drie recepten voor warme melk, maar dan nét wat anders dan de gebruikelijke anijsmelk of chocolademelk. Uiteraard kan je deze ook met plantaardige melk maken. Daarna -hoe kon het missen- lammetjespap.
Vervolgens geef ik jullie het recept van brandnetelsoep. Brandnetel reinigt je lichaam, versterkt de weerstand, helpt bij bloedarmoede en voorjaarsmoeheid. Dat kunnen we best gebruiken nadat onze reserves in de winter aangesproken zijn, toch? 

Geniet van deze voorjaarsrecepten! 

Vanillemelk

Ingrediënten:

  • 1 liter melk
  • 4 theelepels custardpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 theelepels honing (of een vegan vervanger)
  • Strooisel naar keuze: kaneel of cacaopoeder bijvoorbeeld 

Bereidingswijze: 

Houd een beetje van de melk achter en breng de rest aan de kook. Maak het custardpoeder aan met de achtergehouden koude melk en als alles goed opgelost is giet je het al roerend en kloppend in de kokende melk.
Kitchenwitch tip: Roer widdershins (tegen de klok in) om klontjes uit te bannen! De melk zal hierdoor wat binden. Los de vanillesuiker en honing(vervanger) op in de melk, en bestrooi vlak voor het serveren met bv kaneel of cacaopoeder. 

Bitterkoekjesmelk

Ingrediënten: 

  • 1 liter melk
  • 75 gram bitterkoekjes
  • Eventueel iets om te zoeten (suiker, honing, siroop)

Bereidingswijze: 

Breng de melk bijna aan de kook en verkruimel de bitterkoekjes erin. Op een heel zacht vuurtje al roerend warm houden tot de melk gebonden is. Proef nu of je de melk nog wil zoeten. Bedenk daarbij wel dat bittere smaken goed zijn voor de spijsvertering. 

Frisse Voorjaars Amandelmelk

Ingrediënten:

  • 1 liter melk
  • 60 gram gepelde amandelen
  • Verse schil van 1 citroen (biologisch liefst, lekker ‘zooivrij’) en 2 eetlepels suiker, eventueel te vervangen door 2 eetlepels gedroogde citroenschil en 2 eetlepels suiker, of door 2 eetlepels gekonfijte citroenschilletjes
  • Eventueel: wat aardappelzetmeel of maizena

Bereidingswijze: 

Hak de amandelen fijn en doe ze in een doekje of theefilter. Doe de citroenschil erbij. Hang het filter of doekje in het pannetje waarin je 1 liter melk toevoegt, en laat op een heel laag sudderpitje zeker 15 minuten trekken. Haal het filter uit de melk en los de eventuele suiker op, naar smaak. Je kan de Frisse Voorjaarsmelk als je wil wat dikker binden met aardappelzetmeel of maizena. De amandelen en citroen uit het filter kan je uiteraard nog gebruiken als offer! 

Lammetjespap! 

Ingrediënten: 

  • 1 liter melk
  • Ongeveer 80 gram bloem: neem 60 gram voor een dun papje, 80 voor een meer vla-dikke pap, en 100 gram voor een meer pudding-dikke pap. 
  • Snuf zout
  • (Basterd)suiker naar smaak

Bereidingswijze: 

Hou een mok melk achter, breng de rest aan de kook. Maak de bloem aan met de achtergehouden koude melk. Dit doe je het beste door steeds een klein beetje melk bij de bloem te doen en dan te mengen tot alles opgenomen is, en zo door tot je een dun klontjesvrij beslagje hebt. Ook hier: widdershins roeren bant de klontjes ;-)  Giet het beslagje goed roerend bij de kokende melk en blijf vooral goed roeren tot het geheel warm en ingedikt is. De pap gaat er nu wit en wolkig uit zien, als een lammetjesvacht! Strooi er (basterd)suiker naar smaak over voor het serveren. 

Brandnetelsoep

Pluk alleen de bovenste toppen van de brandnetel. Je zal in principe niet geprikt worden als je met de groeirichting mee beweegt, dus van beneden naar boven… Maar voor de veiligheid is het toch wel ‘handig’ om handschoenen te dragen ;-) 
Tijdens het plukken is het goed om je ervan bewust te zijn hoe prachtig het is dat Moeder Aarde ons precies nu brengt wat we nodig hebben, voel de dankbaarheid en laat die ook in gedachten uitgaan naar Moeder Aarde, de Al-Energie, de God en/of Godin, of hoe je die ook wil noemen. 

Brandnetel zal erg slinken tijdens de verwerking. Per persoon heb je daarom flink wat nodig. Zelf maak ik een kommetje van twee handen, en dat twee keer goed gevuld is een mooie hoeveelheid voor één persoon.
Tip: Mocht je onderweg ook daslook vinden - en die ook met zekerheid goed determineren, let vooral op de giftige dubbelganger Lelietje-van-Dalen - neem daar dan ook een paar blaadjes van mee! Iets later in het voorjaar kan je ook al look-zonder-look vinden, met een iets mildere smaak, dus daar mag je dan wat meer van plukken.
Leg de topjes thuis eerst even op een krant of zo, om de insecten die mogelijk meegekomen zijn de kans te geven te ontsnappen aan je soeppan. Was de brandneteltoppen en laat ze uitlekken. 

Intussen verzamel je, uitgaande van een soep voor 1 tot 4 personen: 

  • 1 à 2 flinke uien
  • Boter of olie
  • Groente- of kruidenbouillon (blokjes of poeder)
  • Twee tot drie teentjes knoflook, ook te vervangen door enkele blaadjes daslook of hand vol look-zonder-look
  • Eventueel: een tot twee grote aardappels, geschild en in kleine blokjes
  • Eventueel: room of (plantaardige) melk
  • Eventueel: edelgistvlokken 
  • Eventueel: kruiden naar smaak, zoals kerrie, nootmuskaat of paprikapoeder
  • Eventueel: eetbare bloemen als decoratie, zoals madeliefje, hondsdraf, klaver, dovenetel, paardenbloemblaadjes… 

In een soeppan smelt je wat (plantaardige) boter of verhit je wat olie. Snipper de ui en bak die op laag vuur even aan. Voeg de fijngehakte knoflookteentjes toe en smoor kort mee. Heb je daslook of look-zonder-look als vervanger, hou ze dan nog even achter!
Wil je een wat meer vullende, dikkere soep, voeg dan nu de aardappelblokjes toe en bak ze een paar minuten mee tot je de buitenkant wat glaziger ziet worden. Als je liever een lichtere bouillon wil, kan je de aardappel achterwege laten.
Voeg nu alle brandneteltopjes, en als je die hebt je look toe. Schep even om tot het wat begint te slinken en voeg nu (liefst al kokend) water toe tot het ruim onder staat. Voeg de bij die hoeveelheid water benodigde hoeveelheid bouillonblokjes of -poeder toe. Zodra alles goed kookt, maak je er met de staafmixer een egale soep van.
Proef nu je soep, of je er nog wat bij wil doen: peper, of zout, of wat hartiger maken met edelgist, of dat je wil variëren met kruiden. Met een scheut room of melk kan je hem ook wat voller en romiger maken.
Je kan je soep voor het serveren nog afmaken met nóg een scheutje room, en eventueel met eetbare bloemen decoreren. 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.