
Op zondag 17 december was onze online ‘borrel met Loki’. In klein gezelschap hebben we uitgebreid gesproken over de veelzijdigheid van Loki. Ook na 1,5 uur waren we nog lang niet uitgepraat over deze fascinerede Noordse god!
Loki is een bijzondere figuur, daarover zijn we het allemaal eens. Bij Bes Netwerk was Loki één van de goden die vorig jaar extra aandacht kreeg als Godheid van de Maand. Een aantal van onze deelnemers had een bijzondere interesse in Loki. Zij hadden zich in deze god verdiept en hadden een persoonlijke band met Loki opgebouwd. Het leidde tot een boeiend en geanimeerd gesprek over de bijzonderheden van deze eigenzinnige schelm.
Tegenwoordig wordt Loki in strips, films en series neergezet op manieren die soms (heel) anders is dan in de oorspronkelijke verhalen. Zo springt het beeld van Loki nóg meer kanten op. Een van de onderwerpen in het gesprek was dan ook de moeilijkheden van dit – voor sommige mensen nogal dominante – beeld over Loki versus het werken met of eren van Loki binnen het paganisme.
Uit angst voor de grilligheid van ’trickster' Loki mocht deze in sommige heidense groepen lange tijd niet eens aangeroepen worden, want men dacht dat dit negatieve gevolgen voor de groep zou hebben. Daardoor aarzelden sommige mensen zelfs om Loki überhaupt te ‘mogen’ eren. Een van onze deelnemers pleitte juist voor het wél erkennen van Loki’s aanwezigheid.
Zo ontstond een mooie gedachtenwisseling over de noodzaak van Loki’s werken, want zonder een scheut Loki in deze wereld zouden we stilstaan. We hebben die out-of-the-box denkers juist nodig: degenen die tegen grenzen durven te schoppen! Figuren die de boel af en toe vreselijk op de kop zetten, waardoor er onverwachte oplossingen ontstaan die voor vooruitgang zorgen. Ook als dat eerst even pijn kan doen…
Tenslotte hadden we nog een punt van diepgang. Eén van de deelnemers was nogal verbaasd over het zinnetje ‘Loki kleurt dan Bifröst tot regenboog’ dat in ons stuk over Loki als Godheid van de Maand staat. Eerder hadden we daar via Facebook ook al een vraag over gekregen. Volgens Wikipedia staat dit zo in vers 17-18 van de Voluspá en dit was gebruikt als een van de bronnen voor het artikel. Deze deelnemer zocht het ter plekke op in twee Edda-vertalingen en toen bleek het toch net wat anders te zijn dan wat op Wikipedia staat! Maar ook deze vertalingen kun je op meerdere manieren opvatten, waardoor de tekst nog steeds diverse kanten op kan.
Later mailde deze deelnemer ons beide Edda-teksten nog na en deze hebben we onderaan het artikel over Loki toegevoegd als ‘rectificatie’. Zo kan iedereen lezen wat er precies staat (in de vertaling) – en kun je daar je eigen interpretatie aan geven!
Reactie toevoegen